Δράσεις και εργαστήρια στο Μουσείο Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας (ΜΠΕΛ)
Μουσείο Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας (ΜΠΕΛ)
Γκλαβάνη 37 και 28ης Οκτωβρίου, Βόλος
‘Μικροί/Μεγάλοι στο Μουσείο’
Δράσεις και εργαστήρια στο ΜΠΕΛ
ΜΑΪΟΣ 2024
Το μοναδικό στη χώρα μας Μουσείο Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας (ΜΠΕΛ), που βρίσκεται στην πόλη μας, έχει ως βασικό στόχο τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, ανάδειξη και προβολή του έργου και του αρχειακού υλικού συγγραφέων και εικονογράφων. Χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα, παλιά βιβλία και περιοδικά, σπάνιες εκδόσεις, πρωτότυπα έργα εικονογράφησης βιβλίων, οπτικό και ηχητικό υλικό από τη ζωή και το έργο των δημιουργών είναι μόνο λίγα από τα αποκτήματά του.
Το Μουσείο Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας (ΜΠΕΛ) καθιερώνει συναντήσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους (παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, κ.α.). Για τον μήνα Μάιο του 2024 έχει προγραμματιστεί η δράση με τίτλο ‘Μικροί/Μεγάλοι στο Μουσείο’ και διαμορφώνεται ως εξής:
«Κουκλοπαιχνιδίσματα στο μουσείο με τον Μάιλο»
Σάββατο 11 Μαΐου 2024, ώρα 11.00-12.15
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Μάγδα Βίτσου & Κωνσταντίνα Πλιάκα: Κουκλοθεατρική εμψύχωση-σχεδιασμός προγράμματος: Σκοπός του εργαστηρίου είναι η ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα του αυτισμού. Μέσα από την κουκλοθεατρική αφήγηση και εμψύχωση του παραμυθιού Μάιλο ένα αστεράκι στην αυλή μας της Μαρίας Καλογεράκη, θα αναδειχθεί η άγνωστη και τόσο παρεξηγημένη συμπεριφορά ενός παιδιού με αυτισμό αλλά και το δικαίωμά του στην αγάπη, τη φιλία, την αποδοχή και την ένταξη. Παράλληλα, μέσα από την τεχνική του Διαλογικού Δράματος με κούκλες θα καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση των παιδιών και δεξιότητες όπως η συμπερίληψη και η αποδοχή. Θα ακολουθήσει εργαστήριο κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-7 ετών.
Αριθμός συμμετεχόντων/συμμετεχουσών: 20
Η Μάγδα Βίτσου, είναι διδάκτωρ Παιδαγωγικής του Θεάτρου, είναι μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της εστιάζονται σε ζητήματα Εφαρμοσμένου Κουκλοθεάτρου, Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση, πολυγλωσσίας και κοινωνικού βίου μειονοτικών ομάδων στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση.
Η Πλιάκα Κωνσταντίνα είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το κουκλοθέατρο εντάσσεται στα γενικότερα ενδιαφέροντά της.
«Θεατροπαιδαγωγική & Λογοτεχνία: Μια δημιουργική συνάντηση»
Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, ώρα 18.30-21.00
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ
Στο συγκεκριμένο βιωματικό εργαστήριο θα διερευνηθεί η δημιουργική σύνδεση της λογοτεχνίας με το πεδίο του θεάτρου στην εκπαίδευση. Αναλυτικότερα, έχοντας ως υλικό ένα βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας θα προταθούν θεατροπαιδαγωγικές προσεγγίσεις και δραματικές τεχνικές για τη νοηματοδότησή του, την εμβάθυνση σε κοινωνικά θέματα που τίθενται στο κείμενο, καθώς και τη σύνδεσή του με τις ανάγκες και εμπειρίες των συμμετεχόντων/ουσών. Σε ένα ασφαλές αισθητικό περιβάλλον με τη συμβολή της μυθοπλασίας, των ρόλων και των θεατρικών συμβάσεων, στόχος είναι οι συμμετέχοντες/ουσες να εκφραστούν προσωπικά, να καταθέσουν σκέψεις, διλήμματα και βιώματα και μέσα από την αλληλεπίδραση της ομάδας, διάλογο, προβληματισμό, αναστοχασμό και κριτική συνειδητοποίηση, να αναζητήσουν λύσεις, να διατυπώσουν προτάσεις και να λάβουν αποφάσεις.
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους, εμψυχωτές/τριες ομάδων και φοιτητές/τριες συναφών αντικειμένων
Αριθμός συμμετεχόντων/συμμετεχουσών: 15
Η Μάρθα Κατσαρίδου είναι Eπίκουρη Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σπούδασε Παιδαγωγική, Υποκριτική και Θέατρο στην Εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη και εφαρμογή θεατροπαιδαγωγικών προσεγγίσεων στην τυπική και τη μη τυπική εκπαίδευση όπως και στην αξιοποίηση θεατρικών πρακτικών ως εργαλείων έρευνας και κοινωνικής παρέμβασης.
«Η πόλη που ζω…»
Σάββατο 18 Μαΐου 2024, ώρα 11.00-12.30
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η πόλη που ζω… είναι ένα εικαστικό εργαστήριο που απευθύνεται σε παιδιά 5 – 7 ετών, αφορά στη δημιουργική διερεύνηση του τόπου και της αισθητικής του. Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες παιχνιδιού και ψηφιακές αναπαραστάσεις αναζωπυρώνουν τη δημιουργικότητά τους και τη φαντασία τους για τη δημιουργία έργων που αφορούν στο χώρο των πόλεων.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-7 ετών.
Αριθμός συμμετεχόντων/συμμετεχουσών: 20
Η εικαστικός/καλλιτέχνης Μαρία Λέτσιου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Διδακτικής των Εικαστικών Τεχνών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι διδάκτωρ του τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Έχει κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στην Διδακτική των Εικαστικών Τεχνών στις ΗΠΑ (School of Art and Design, University of Ιllinois at Urbana-Champaign). Έχει λάβει δύο υποτροφίες για έρευνα στην Διδακτική των Εικαστικών Τεχνών (υποτροφία του προγράμματος Fulbright Visiting Scholar Program, 2015 – 2016 και υποτροφία εσωτερικού του Ι.Κ.Υ για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, 2005 – 2009). Το εικαστικό της έργο έχει διακριθεί σε δύο Μπιενάλε (9η Biennale νέων καλλιτεχνών της Ευρώπης, Ρώμη, 1999, Luleå Art Biennial, LAB11, Σουηδία, 2011).
Οι ενδιαφερόμενοι/ες για να συμμετέχουν στις δράσεις/εργαστήρια θα πρέπει να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής στο αντίστοιχο πεδίο της ιστοσελίδας του ΜΠΕΛ (http://mouseiopl.uth.gr) δηλώνοντας την προτίμησή τους για το συγκεκριμένο εργαστήριο. Λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας της δήλωσης.
Διαβάστε επίσης
Σχετικά με τη δήλωση των υποχρεωτικών μαθημάτων “Εισαγωγή στις βασικές αρχές του σύγχρονου χορού” και “Εισαγωγή στη μουσική και την παιδαγωγική της: Σύγχρονες προσεγγίσεις”
Όσοι φοιτητές/τριες πρόκειται να ορκιστούν στην επόμενη ορκωμοσία και οφείλουν κάποιο από τα υποχρεωτικά μαθήματα “Εισαγωγή στις βασικές αρχές του σύγχρονου χορού” ή “Εισαγωγή στη…
ΠερισσότεραΘεματα γλωσσολογίας και ΝΕ γλώσσας
Το μάθημα της Πεμπτης 14/11/24 θα γίνει 19.30-21.00 (αιθ. Σκουβαρά) λόγω συνέλευσης του ΦΣ.
Περισσότερα